سقف وافل: طراحی، زیرسازی و اجرای سقف وافل

سقف وافل: سقف وافل سازه­‌ای ساختمانی­ است که از آن عمدتا برای ایجاد سقف­‌های با دهانه بلند استفاده می‌شود. وافل ترکیبی از قالب‌های با اشکال هندسی مستطیل و مربع شکل، بتن مسلح شده و با استفاده از قالب فلزی در ساختمان‌های بتنی اجرا می‌گردد.

سقف وافل چیست؟

سقف وافل یک نمونه از روش­‌های اجرای سقف بتنی می‌باشد که در زیر آن حفره­‌هایی وجود دارد. به همین دلیل ظاهری مشبک دارد که این دلیل شباهت ظاهری آن به وافل است. وجود حفره بر روی این سقف باعث می‌شود تا وزن مرده روی سازه کاهش یافته و این سقف به یکی از کاربرد­ی‌­ترین نوع سقف­‌ها تبدیل شود. از آنجایی که این سقف­‌ها سبک هستند، در برابر ارتعاش مقاوم هستند و به این دلیل برای مکان­‌های با ازدحام بالا مناسب هستند. سقف وافل به دلیل سبک بودن باعث کاهش بار مرده و متناظر آن، کاهش برش پایه در ساختمان می‌شود.

سقف وافل
سقف وافل استحکام و مقاومت بسیار زیادی در مقابله زلزله دارد.

انواع سقف وافل

سقف‌­های وافل دو نوع دارند.

وافل یک طرفه

سقف­‌های وافل یک طرفه معمولا در دهانه­‌های کوتاه کاربرد دارند. قالب آنها مستطیلی است. 

وافل دو طرفه

سقف‌های وافل دوطرفه عمدتا در دهانه­‌های بلند کاربرد دارند. قالب آنها مربعی است. جنس قالب این سقف­‌ها پلاستیکی و کامپوزیتی است.

موارد استفاده از سقف وافل

امروزه در ساختمان­‌ها از سیستم­‌های متنوعی از جمله سقف وافل استفاده می‌شود. دلیل این امر بالا بردن ایمنی ساختمان در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله است. مهندسین سعی می‌کنند از سیستم‌­های سقف سبک برای ساختمان­‌ها استفاده کنند. زیرا در این صورت وزن بار مرده کمتر میشود و به تبع آن خطرات ناشی از حوادث طبیعی کاهش می‌یابد.

معمولا در پارکینگ­‌ها، سالن‌­ها، فرودگاه‌­ها، ساختمان­‌های اداری، ساختمان­‌های با ارتفاع زیاد و مجتمع­‌ها از سقف وافل استفاده می‌شود. از جمله اهداف استفاده از این نوع سقف­‌ها کاهش هزینه و کاهش آلودگی‌­های محیط زیستی است. از جمله مکان‌­هایی که سقف وافل در آن به کار رفته، کتابخانه ملی ایران است.

دهانه سقف وافل

حداکثر دهانه­ سقف وافل یک طرفه

این نوع از سقف­‌ها به دلیل عملکرد یک طرفه‌­ای که دارند قابل اجرا در ساختمان‌هایی با دهانه کوتاه هستند. حداکثر دهانه­‌ی سقف وافل یک طرفه ۸ متر و در بیشترین حالت ۹ متر است.

حداکثر دهانه­ سقف وافل دو طرفه

حداکثر دهانه­‌ سقف وافل دو طرفه ۱۲ متر و در شرایط خاص تا ۱۶ متر قابل اجراست. عامل تعیین کننده در انتخاب نوع یک طرفه یا دو طرفه بودن سقف وافل، نقشه و پلان سازه است. در دهانه­‌های بلند بهتر است سقف به صورت دو طرفه اجرا شود. اما شاید بد نباشه قبل از شروع پروژه با مهندسین مشاور هوملکس ارتباطی گرفته و در خصوص انجام هرچه بهتر پروژه خود کمی مشاوره دریافت کنید.

طراحی سقف وافل

برای طراحی سیستم‌های سازه‌ای می‌­توان از برنامه‌­های Sap و Etabs استفاده کرد. نحوه کار با این دو برنامه شباهت­‌های بسیاری با یکدیگر دارند. در ادامه همین مقاله (بطور خلاصه) نحوه کار با این دو برنامه را توضیح خواهیم داد.

برای این که بتوانیم مقطع وافل را در منوی برنامه Etabs تعریف کنیم، باید از مسیر زیر استفاده کنیم.

 Define> section properties>slab section

برای استفاده از این برنامه لازم است تا ویژگی‌­ها و مشخصات مورد نیاز را در برنامه وارد کنیم. مشخصات مورد نیاز و نحوه وارد کردن آن­ها به شرح زیر است.

عمق کلی: برای وارد کردن مشخصات عمق کلی باید از مسیر  Overall depth استفاده کنیم.

ضخامت دال: برای وارد کردن ضخامت دال فوقانی از قسمت slab thickness استفاده می‌شود.

عرض ریب و یا تیرچه: برای وارد کردن اطلاعات ریب­‌های فوقانی و تحتانی می­توان از width of the stem top and bottom استفاده کرد.

فاصله بین ریب­ها:  فاصله بین ریب‌­ها از جمله مشخصاتی است که باید در این برنامه وارد شود.

مراحل ساخت و زیرسازی سقف وافل

  1. شمع بندی
  2. شاسی کشی یا قوطی کشی
  3. قالب گذاری
  4. آرماتور بندی
  5. بتن ریزی
  6. باز کردن قالب­‌ها

مقایسه سقف وافل با تیرچه بلوک

سقف تیرچه بلوک چیست؟

برای مقایسه درست سقف وافل و سقف تیرچه بلوک باید در قدم اول به معرفی سقف تیرچه بلوک بپردازبم. این نوع سقف به دلیل نصب و اجرای آسان‌­تر سقف‌­های محبوب مجریان ساختمانی است. اجزای اصلی این سقف انواع بلوک‌‌‌ها، تیرچه و بتن است. بلوک این سقف در سه نوع سیمانی، سفالی و یونولیتی موجود است.

مقایسه سقف وافل یک طرفه با سقف تیرچه بلوک

سقف وافل یک طرفه شباهت بسیاری با سف تیرچه بلوک دارد. هر دوی این سقف‌­ها دارای عملکردی یک طرفه می­باشد. سقف‌های تیرچه بلوک در طراحی دارای محدودیت‌های زیادی در طول دهانه و هستندعمدتا مناسب برای دهانه­‌های کوتاه می­‌باشد. تفاوت این سقف­‌ها در ضخامت آن­ها است، سقف وافل یک طرفه ضخامت کمتری نسبت به سقف تیرچه و بلوک دارد.

مقایسه سقف وافل دو طرفه با سقف تیرچه بلوک

سقف وافل دو طرفه با تفاوت­‌های بسیاری با سقف تیرچه بلوک دارد. سقف وافل دو طرفه عملکردی دو طرفه دارد که این امر موجب می­شود تا بار ثقلی ساختمان بین تیرهای موجود در ۴ گوشه سقف تقسیم شود، در نتیجه ضخامت تیرهای اصلی در مقایسه با سقف تیرچه بلوک کاهش مییابد که هم از نظر ظاهری و همچنین از نظر هزینه مناسب‌­تر است.

از تفاوت‌­های دیگر این دو نوع سقف میتوان به دهانه مناسب جهت اجرای این سقف‌­‌ها اشاره کرد. سقف وافل دو طرفه در دهانه‌­های بلند اجرا می­‌شود اما سقف‌­های تیرچه بلوک در دهانه­‌های بلند قابل اجرا نیستند.

مقایسه هزینه‌­های سقف وافل با سقف تیرچه بلوک

از جمله تفاوت‌­های این سقف‌­ها، این است که هزینه تمام شده برای اجرای انواع سقف وافل کمتر از سقف تیرچه بلوک است. به طور خلاصه ۵ عامل مهم که ثابت می­کند سقف وافل از سقف تیرچه و بلوک مقرون به صرفه‌­تر است را بیان می­‌کنیم.

۱-حذف هزینه­‌های جوشکاری و خرید تیرچه­‌ها

در اجرای سقف وافل به دلیل در محل پروژه ساخته شدن تیرچه­‌ها و همچنین بافته شدن میلگردها به هم، هزینه­‌ای صرف خرید، حمل و جوشکاری میلگر­دهای خرپایی نمی‌شود.

۲-سرعت بالای اجرای پروژه

سرعت اجرای سقف وافل در مقایسه با سقف تیرچه بلوک بسیار بالاتر است. از جمله دلایل آن هم می­‌توان به حذف مراحل جوشکاری و ساخت تیرچه‌ها در اجرای سقف وافل اشاره کرد.

۳-حذف ستون­‌های اضافی در سازه

تعداد ستون­‌های مورد نیاز در سازه­‌های با سقف وافل کمتر از سازه­‌های با سقف تیرچه بلوک است، دلیل آن این است که سقف وافل در دهانه­‌های بزرگ قابل اجرا است در نتیجه میتوان ستون­‌های اضافی را در ساخت سازه حذف کرد.

۴-زیبایی بصری

همانطور که پیشتر گفته شد، استفاده از سقف وافل باعث نیاز کمتر به استفاده از ستون در سازه می‌شود. این امر موجب میشود تا سازه زیباتر و محیط آن نیز کاربردی‌­تر باشد. بعلاوه، سقف وافل به علت ظاهر زیبایش، خود موجب زیباتر شدن مکان می‌شود.

۵-تجدیدپذیری قالب­‌های وافل

قالب‌­های وافل پس از استفاده در یک پروژه و خشک شدن بتن در آن قابل استفاده در پروژه­‌های دیگر نیز هست.

مقایسه سقف وافل با یوبوت

سقف یوبوت چیست؟

سقف یوبوت جزو سقف‌­های سبک محسوب می‌شود. در این نوع سقف برای کاهش حجم بتن مصرفی در سقف، در اجرای آن از احجام پلاستیک توخالی استفاده می‌شود، به این صورت که این احجام در سقف چیده شده و پس از بتن ریزی، در بتن مدفون می‌شوند. این نوع دال را دال مجوف یا میان تهی می‌نامند. این سیستم ترکیبی از تیرچه­‌های عمود برهم که با فواصل مساوی در دو امتداد وجود دارند، دال فوقانی و دال تحتانی است.

تفاوت­‌های بین سقف وافل و یوبوت

سقف وافل و سقف یوبوت از جمله پرکاربردترین سقف­‌ها به شمار می‌روند. این دو سقف در بسیاری از پروژه­‌های معماری مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه به مقایسه سقف وافل و یوبوت می‌پردازیم.

  1. از مهمترین تفاوت­‌های سقف­‌های وافل و یوبوت، قدمت استفاده از سقف وافل است. این نوع سقف از دیرباز در معماری‌­های قدیمی مورد استفاده قرار گرفته است. اما سقف یوبوت به تازگی طراحی شده است و جز تکنولوژی‌­های نوین محسوب می‌­شود.
  2. تفاوت دیگر بین این دو سقف، مقطع آن­هاست. مقطع سقف وافل به صورت T و مقطع سقف یوبوت به صورت I است.
  3. مقاومت و استحکام سقف وافل در برابر آتش سوزی بیشتر از سقف یوبوت است.

                                           سقف یوبوت                                                                                                         سقف وافل

اجاره قالب سقف وافل

شاید بخواهید بدانید که پیمانکاران قالب‌های وافل را خریداری می‌کنند یا ترجیح می‌دهند آن­ها را به اجاره بگیرند. باید بدانید که هزینه ساخت قالب‌های وافل بسیار سنگین است و همچنین مدت زمان محدودی برای استفاده از این قالب­‌ها وجود دارد و بعد از مدتی فرسوده میشوند، همچنین هزینه نگهداری از این قالب‌ها در انبار بسیار سنگین است.

سه عامل اصلی وجود دارد که منجر می­شود پیمانکاران اجاره قالب­‌های وافل را به خرید آن­ها ترجیح دهند.

  • هزینه نقدی بالا برای خرید قالب‌­های وافل
  • هزینه­‌های پرت قالب در هنگام باز و بسته کردن و تخریب قالب‌­های وافل
  • هزینه­‌های نگهداری و انبارداری قالب‌های وافل

مزایا و معایب سقف وافل

مزایای سقف وافل

  • یکی از مزایای این نوع سقف وزن کم آن است. این امر موجب مقاومت و امنیت سازه در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله است. این نوع سقف همچنین از ماندگاری بالایی برخوردار است.
  • بالاتر گفته شد که تیرچه­‌های سقف وافل در محل پروژه ساخته می­‌شوند، در نتیجه هزینه­‌های جابجایی و انبار کردن حذف می‌شود.
  • همچنین در بالاتر گفته شد که در صورت استفاده از سقف وافل، تعداد ستون­‌ها کاهش و ظرفیت باربری افزایش می‌یابد. به تبع کاهش تعداد ستون­‌های سازه، هزینه­‌ها و مصالح مصرفی کاهش می‌یابد.
  • این سقف دارای زیبایی بصری بسیاری است و همچنین می­‌توان طرح‌های مختلف معماری را روی آن پیاده کرد. مثلا می­‌توان این سقف را نورپردازی کرد و یا با استفاده از حالت شبکه‌­ای آن، نمای زیبایی به آن بخشید.

معایب سقف وافل

  • این نوع سقف به دلیل وزن کم آن، برای استفاده در مناطق بادخیز مناسب نمی‌باشد.
  • ساخت و یا خرید قالب­‌های وافل خیلی پر هزینه هستند و همچنین این قالب­‌ها بعد از مدت کوتاهی می‌شکنند و یا پوسیده می‌شوند.

نتیجه گیری

در این مقاله سعی کرده‌ایم تا سقف وافل را از جوانب مختلف مورد بررسی قرار دهیم، در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر و یا مشاوره با کارشناسان شرکت هوملکس، با ما تماس بگیرید.

دفتر تهران

۲۸۳ ۲۸۴ – ۰۲۱

دفتر کرج

۵۱۲۵ ۳۴۲۰ – ۰۲۶

مدیر فروش

۰۹۱۲۱۰۲۷۶۶۷

 

 

به این مقاله چه امتیازی میدهید؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *